WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
03-Sep-2024
Početna Crna Gora

VCG od juče bez komandanta

AUTOR:M.J.-POBJEDA

Ministar odbrane Dragan Krapović donio je juče rješenje o penzionisanju načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, generala Zorana Lazarevića, potvrđeno je Pobjedi iz tog resora.

Rješenje o penzionisanju generala Lazarevića, u skladu sa članom 130 Ustava, mora da potvrdi Savjet za odbranu i bezbjednost kojim predsjedava šef države Jakov Milatović, koji se na prethodnoj sjednici tog tijela protivio smjeni Lazarevića.

Prijedlog za njegovu smjenu Savjetu je podnio ministar Krapović, ali ga Milatović nije prihvatio jer, prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, Krapović u njemu nije naveo konkretan razlog Lazarevićeve smjene.

Krapović se pozivao na potrebu podmlađivanja vojnog kadra, ali to za Milatovića nije bio dovoljno čvrst razlog za razrješenje iskusnog generala.

Pobjedin izvor iz Generalštaba smatra da je odluka o penzionisanju Lazarevića problematična jer, kako je objasnio, ne postoji odluka o prekidu njegove službe.

S obzirom na to da je, jučerašnjom odlukom ministra Krapovića o penzionisanju generala Lazarevića, Vojska Crne Gore ostala bez komandanta, na šefu države je da sazove novu hitnu sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost na kojoj bi bio imenovan novi načelnik Generalštaba.

Prema pisanju više crnogorskih medija, ministar planira da na Lazarevićevo mjesto dovede pukovnika Miodraga Vuksanovića, nacionalnog predstavnika Crne Gore pri NATO Savezničkoj komandi u Monsu.

Krapović je ranije, u intervjuu Pobjedi, kazao da njegov prijedlog za razrješenje načelnika Generalštaba potkrepljuje činjenica da je brigadni general Zoran Lazarević već ispunio uslove za prestanak službe u Vojsci koji su propisani članom 145 Zakona o Vojsci Crne Gore, a u vezi sa članom 203 tog zakona.

Lazarević je, tvrdi Krapović, te uslove ispunio i prije njegovog stupanja na dužnost ministra odbrane.

- Iz tog razloga predložio sam njegovo razrješenje iako je nesporna činjenica da je brigadni general Lazarević, shodno odobrenju tadašnjeg rukovodioca radom Ministarstva odbrane Filipa Adžića i dalje u službi u Vojsci, a nakon sticanja uslova za prestanak službe propisanih Zakonom o Vojsci Crne Gore kojima je propisano da profesionalnom vojnom licu prestaje služba u Vojsci ispunjenjem uslova iz člana 203 ovog zakona - naveo je tada Krapović.

Ministar je istakao i da je navedenim članom zakona propisano da „oficiru i oficiru po ugovoru, podoficiru i podoficiru po ugovoru služba u Vojsci traje do navršenih 35 godina staža osiguranja u efektivnom trajanju i navršenih 55 godina života“, dok je stavom 3 istog člana propisano da licu iz stava 1 ovog člana, služba u Vojsci može trajati najduže do 40 godina staža osiguranja i navršenih 55 godina života.

- Istim članom, u stavu 4 propisano je da, izuzetno od stava 1 i 3 ovog člana, kada to potrebe službe zahtijevaju, ministar može, na prijedlog načelnika Generalštaba, odnosno rukovodećeg lica u Ministarstvu, profesionalnom vojnom licu produžiti vrijeme trajanja službe u Vojsci, a najduže do dvije godine. Ne vidim ništa sporno u svojoj odluci, iz gore navedenih razloga, a sve sa ciljem unapređenja i poboljšanja efikasnosti rada sistema odbrane u cjelini - pojasnio je ranije Krapović.

German Daily News - All Rights Reserved ©