WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
18-Oct-2024
Početna Crna Gora

Viši sud: Raonić nezakonito reizabran za generalnog direktora RTCG

AUTOR:M.J. GDNUS

Viši sud u Podgorici potvrdio je odluku Osnovnog suda prema kojoj je Boris Raonić nezakonito reizabran za generalnog direktora Javnog servisa, saznaje portal ETV.

Time je potvrđeno da Savjet RTCG nije sproveo prethodnu pravosnažnu presudu o nezakonitom izboru Raonića iz 2021.

Drugostepenu presudu donijelo je vijeće sastavljeno od predsjednika, sudije Milorada Marotića i članova Marka Blagojevića i Marije Bošković, a po tužbi Srđana Čovića koji je tužio Javni servis zbog nezakonitog naimenovanja Raonića 1. juna 2023.

Ovo je druga drugostepena presuda po kojoj je Raonić nezakonito naimenovan za generalnog direktora u junu prošle godine.

Sud je, odlučujući o tužbi Nikole Markovića, u aprilu donio presudu kojom je poništena kao nezakonita odluka RTCG o naimenovanju Raonića.

U presudi od 30. aprila, po tužbi Čovića, Osnovni sud je konstatovao, a Viši sud potvrdio da osporena odluka o naimenovanju Raonića ne sadrži obrazloženje koji kriterijumi su prevagnuli u njegovu korist, u odnosu na ostale kandidate.

- … I pored nesporne činjenice da članovi Savjeta imaju diskreciona ovlašćenja da biraju između kandidata koji ispunjavaju uslove, za svoje odluke moraju postojati jasni kriterijumi i razlozi koji opredjeljuju podršku nekom od kandidata - pisalo je u presudi.

Sud je, između ostalog, konstatovao i da Boris Raonić, na dan raspisivanja konkursa u junu 2021. godine, pa i 6. avgusta iste godine kada je izabran za direktora, nije ispunjavao uslove koji se tiču radnog iskustva, shodno članu 50 Zakona o javnom emiteru.

Sud je utvrdio da je Raonić diplomirao na Pravnom fakultetu 2018. godine, te da je jasno da nije ispunjavao uslov koji se odnosi na deset godina radnog iskustva u nivou kvalifikacije VII1 nivoa obrazovanja.

German Daily News - All Rights Reserved ©