WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
05-Sep-2024
Početna Crna Gora

Čović: Prijavljujem nelegalnog direktora Raonića za povredu radnih obaveza

AUTOR:M.J.
Srđan Čović, jedan od kandidata na konkursu za generalnog direktora RTCG, podnio je prijavu protiv nelegalnog direktora Javnog servisa Borisa Raonića.
Pismo sa prijavom koje je upućeno Savjetu RTCG, pravnoj službi, Sindikalnoj organizaciji Javni radio-difuzni servis RTCG i Sindikatu zaposlenih prenosimo integralno:
"Poštujući radne obaveze iz Kolektivnog ugovora RTCG iz 2023, a imajući u vidu da je lakša povreda radne obaveze iz člana 41, tačka 6 Kolektivnog ugovora ,, neprijavljivanje povreda radne obaveze, odnosno štete koju je učinio ili prouzrokovao drugi zaposleni ‘’.
Prijavljujem Borisa Raonića, nelegalnog generalnog direktora RTCG, za lakše povrede radnih obaveza iz člana 41 Kolektivnog ugovora
1) Neuredno ili nesavjesno čuvanje službenih spisa, podataka, video i audio zapisa, koji nemaju karakter povjerljivosti
Raonić ni poslije tri godine nije dostavio audio zapis sjednice Savjeta od 23.07.2021. i pored nekoliko rješenja AZLP da se na osnovu zahtjeva ostvari uvid i slušanje tog zapisa koji bi trebalo da sadrži izrečeno mišljenje Pravne službe da u toku izbora za generalnog direktora RTCG, on nije imao 10 godina radnog iskustva, a bio je i u konfliktu interesa zbog članstva u Savjetu AEM.
Prijavljujem Borisa Raonića, nelegalnog generalnog direktora RTCG, za teže povrede radnih obaveza iz člana 42 Kolektivnog ugovora RTCG
1) ometanje i otežavanje zaposlenog da izvršava svoje radne obaveze od strane odgovornog lica
Boris Raonić je poslije prvih uspjeha Službe statistike i planiranja i kvalitetnog izvještaja na koji AEM nije imala primjedbi, ukinuo radno mjesto Duški Stanić, bez konsultacija sa njenim neposrednim rukovodiocem, Pravnom službom i HR službom. Željka Žugića je dislocirao na mjesto inženjera Održavanja a dužio ga zadacima obrade statističkih podataka što on iz te pozicije nije mogao da obavlja u punom kapacitetu.
Pokušao je i da pošalje u Održavanje doma RTCG i staranje o vodovodnoj i kanalizacionoj infrastrukturi i inženjera Srđana Čovića i pored njegovog ogromnog iskustva u Tehnici i Produkciji RTCG.
Čitavo to vrijeme se držao kompulsivne ideje da iseli ljude iz njihovog ionako skromnog kancelarijskog prostora. Ovih dana je dao otkaz kolegi Žugiću na osnovu bizarnih razloga koje je vjerovatno izmislio Raonić a potpisao neko od renta advokata.
Sve ovo se može računati i kao
2) psihičko zlostavljanje ili ponižavanje drugog zaposlenog sa ciljem ugrožavanja njegovog ugleda, ličnog dostojanstva i integriteta (mobing). Taj tretman su imali i neki ljudi iz Arhive RTCG u momentu kad su procurili nelegalni ugovori Raonićevih najbližih saradnika.
3) Iznošenje netačnih informacija i neistinito obavještavanje javnosti kojim se narušava kredibilitet Poslodavca.
Boris Raonić je direktno odgovoran za neistinito iznošenje informacija u vezi sa događajima na Belvederu, a dugo vremena obmanjuje javnost sa rezultatima gledanosti, tako što netačno interpretira SHR kao osnovni parametar gledanosti televizija. U finansijskim izvještajima nema podataka o broju zaposlenih i angažovanih po ugovoru o radu, a sa paušalno iznešenim brojkama takođe obmanjuje javnost.
Podsjećam, akt Poslodavca, Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, pod obavezama generalnog direktora RTCG podrazumijeva staranje da RTCG radi po zakonu.
Osim nelegalnih izbora koje su obilježje Raonićevog djelovanja on je u slučajevima kad je profesionalno degradirao i otpuštao naše kolege kršio i član 224 KZCG (Ko se svjesno ne pridržava zakona ili drugih propisa, kolektivnih ugovora……… ). Raonić mi je takođe ponudio da odustanem od tužbe u parničnom procesu koji sam vodio protiv njegovog nelegalnog izbora, a da zauzvrat biram mjesto, a da moja supruga dobije uredničko mjesto. To isto nije dozvoljeno zakonima.
Podsjećam vas da sam ja i ranije interno i javno reagovao na ove neprofesionalne i nezakonske postupke, a da sam većinu reagovanja sublimirao u:
Prijavi protiv ugrožavanja javnog interesa – korupcije, naslovljenu licu za prijem i postupanje po obavještenjima o sumnjama na nepravilnosti i prevare, 29.12.2023. Prijavu prilažem kao dodatak ovom obraćanju.
Nažalost, prijava do danas nije procesuirana, niti sam dobio bilo kakav odgovor, što najbolje govori o vladavini zakona u RTCG.
U međuvremenu sam sa kolegama inicirao još jednu krivičnu prijavu.
Pretpostavljam da ćete podržati da se prijavljeno lice sprovede kroz disciplinski postupak."
Podnosilac prijave
Srđan Čović

German Daily News - All Rights Reserved ©