WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
Početna

Dijaspora

30
Jun
2024

Potez bez presedana: Mali Iđoš povukao podšku Likovnoj koloniji „Lovćenački koloriti”

Opština Mali Iđoš je odustala od bespovratnih sredstava koja su joj od pokrajinske vlade dodijeljena za organizaciju Likovne kolonije „Lovćenački koloriti”.
Detalnije
04
Jun
2024

Okrugli sto, izložba i liturgija u Elbasanu

Predsjednik Matice crnogorske Ivan Jovović i generalni sekretar Ivan Ivanović bili su, četvrti put zaredom, gosti mitropolita Elbasana, Špata i Libražda - Andona Merdanija - povodom proslave Dana Sv. Vladimira Dukljanskog u Albaniji.
Detalnije
22
May
2024

Ukus Crne Gore u srcu USA

Posjetili smo restoran Bubamara u Nju Džerziju , čiji je vlasnik Saša Milić iz Podgorice , a u kojem možete uživati u prijatnoj atmosferi , sjajnom ambijentu i vrhunskoj domaćoj hrani
Detalnije
12
May
2024

Snaga i dobročinstva Crnogorki u Italiji podsjetnik o važnosti žena u oblikovanju društva

Kulturno veče „Crnogorke u Italiji, kroz vrijeme“ koje je organizovano u saradnji sa Udruženjem Italia-Montenegro “Regina Elena”, uz podršku Opštine Kotor, održano je sinoć u Kotoru.
Detalnije
09
May
2024

Crnogorska dijaspora: Odgovorni ste za Katnićev život

Crnogorska dijaspora iz Njemačke pozvala je crnogorske vlasti da odustanu od, kako su istakli, nečovječnog progona bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i učine sve da mu se omogući pravičan i human tretman u krivičnom postupku koji su pokrenuli protiv njega, da poštuju njegovo pravo na život i dozvole mu da se brani sa slobode.
Detalnije
28
Apr
2024

Na strani civilizacije: Crnogorska dijaspora podržava kosponzorstvo Rezolucije o Srebrenici:

Crnogorska dijaspora podržala je prijedlog da Crna Gora bude kosponzor Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici.
Detalnije
28
Apr
2024

CP: Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine nastavlja misiju opstrukcije i blokade projekata

Crnogorska partija (CP) saopštila je da Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji nastavlja misiju opstrukcije i blokade projekata koji se bave očuvanjem i prezentovanjem crnogorske savremene i tradicionalne kulture.
Detalnije
27
Mar
2024

Povodom godišnjice rada Udruženja " Cetinje", čestitka i od Crnogorske zajednice u Albaniji

Čestitku je Udruženju " Cetinje" uputila " Zajednica Crnogoraca u Albaniji"
Detalnije
25
Mar
2024

Čestitka Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima Erduan Demić , uputio je čestitku povodom 26 godina postojanja Udruženja Crnogoraca “ Cetinje “ iz Ilinoisa njenom predsjedniku Mirsadu Jahoviću i članovima.
Detalnije
24
Mar
2024

Montenegro US world news nastavlja sa širenjem saradnje sa eminentnim međunarodnim medijskim kućama

Naš potral je nakon prijema u US press agency uspostavio saradnju i sa German daily news
Detalnije
20
Mar
2024

Ćulafić pozvan na proslavu "Ljetnjeg dana" u Elbasanu

Predstavnik Crnogorske manjine u Republici Albaniji g. Marinko Ćulafić pozvan je od gradonačelnika Opštine Elbasan g. Gledian Latja povodom proslave "Ljetnjeg dana". Ovaj praznik je tradicionalni praznik koji se vjekovima obilježava u ovom gradu koji se nalazi u centralnoj Albaniji. Za tradicionalnom trpezom bili su i predsjednik Albanije, poslanici, ministri i drugi funkcioneri. U Elbasanu žive mnoge porodice crnogorskog porijekla, nastanjene uglavnom nakon 2. svjetskog rata.
Detalnije
19
Mar
2024

Crnogorska porodica iz Berlina uplatila nedostajuća sredstva za djevojčicu Bernu Žigu

Crnogorska porodica iz Berlina, posredstvom platforme humanost.com putem koje je sprovedena akcija, uplatila je sva potrebna sredstva koja su nedostajala za nastavak liječenja Berne Žige, što znači da će ova djevojčica otputovati u Tursku kako bi nastavila potrebne tretmane.
Detalnije
21
Feb
2024

Biraju učesnike Pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku

Crnogorsko kulturno prosvjetno društvo „Princeza Ksenija” iz Lovćenca čestitalo je Međunarodni dan maternjeg jezika svim građanima i institucijama u Crnoj Gori, kao i crnogorskim iseljenicima širom svijeta, koji govore, koriste, njeguju i izučavaju crnogorski jezik.
Detalnije
10
Feb
2024

Bračni par iz Podgorice u Nju Džersiju služi balkanske specijalitete

Kafe "Bubamara", restoran u gradiću Klifton u Nju Džersiju, gotovo deceniju svojim gostima služi balkanske specijalitete, među kojima su i poznata crnogorska jela. Popularan je i među imigrantima sa prostora bivše Jugoslavije i Amerikancima. Vlasnici, Snežana i Saša Milić, rodom iz Podgorice, za Glas Amerike kažu da je ideja bila da se "napravi nešto naše".
Detalnije
04
Feb
2024

Osnivač Zajednice Crnogoraca u Albaniji Marinko Ćulafić posjetio Upravu za saradnju sa dijasporom - iseljenicima

V.D. direktor Uprave za saradnju sa dijasporom - iseljenicima mr Erduan Demić, sastao se sa Marinkom Ćulafićem, predstavnikom crnogorske nacionalne manjine u Odboru za nacionalne manjine u Vladi Republike Albanije i osnivačem Zajednice Crnogoraca u Albaniji sa sjedištem u Elbasanu.
Detalnije
28
Jan
2024

Ivanović u Njujorku: Dijaspora je bila i ostala neraskidivi dio Crne Gore

Dijaspora je bila i ostala neraskidivi dio Crne Gore. Svi vi koji živite ovdje u SAD-u, alii cjelokupna dijaspora, važan ste činilac društvenih procesa u našoj zajedničkoj državi - poručio je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović u Njujorku tokom razgovora sa predstavnicima crnogorske dijaspore u Sjedinjenim Američkim Državama.
Detalnije
26
Jan
2024

Spajić sa dijasporom u Briselu: Izgradnja putne infrastrukture omogućiće ravnomjeran razvoj države

Predsjednik Vlade Milojko Spajić se sastao sa crnogorskom dijasporom u Belgiji, tokom zvanične posjete Briselu.
Detalnije
07
Jan
2024

Refleksija na 108. godišnjicu "Crnogorskog Titanika"

Obilježena godišnjica tragedije kod Medove
Detalnije
27
Nov
2023

ZK „Bihor“ organizovao 13. festival „Dani bošnjačke kulture u Luksemburgu“

I ove godine ZK „Bihor“ iz Luksemburga organizovao je po trinaesti put festival „Dani bošnjačke kulture u Luksemburgu“. Ova prestižna multikulturalna priredba, spravom nosi atribut multikulturalna jer su osim Bošnjaka na njoj učestvovali i pripadnice i pripadnici drugih nacionalnosi praveći tako svojevrstan buket opijajućih boja i mirisa.
Detalnije
14
Nov
2023

Zeković pozvao rukovodstvo Savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji da se oglasi povodom knjige Šešelja

Samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Aleksandar Saša Zeković pozvao je rukovodstvo Savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji da se oglasi povodom knjige koju je haški osuđenika i predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj objavio pod mizoginim, uvrjedljivim i seksističkim naslovom na račun nekadašnje poslanice Socijaldemokratske partije (SDP) i univerzitetske profesorice Draginje Vuksanović-Stanković.
Detalnije
03
Nov
2023

Crnogorci jedna od najstarijih manjina u Albaniji

Crnogorska manjina je jedna od najstarijih manjina koje su živele u Albaniji i koje vekovima žive u gradu Skadru i okolnim selima. Važne podatke o ovoj manjini i imovini koju je posjedovala u vrijeme prije turske invazije nalazimo u publikaciji F. Cordignana "Catasto veneto di Scutari registerum Concessionum 1416-1417".
Detalnije
15
Oct
2023

KOMENTAR: Popis kao oružje

Namjera aktuelne vlasti u Crnoj Gori ,koja je servilna Aleksandru Vučiću i Vladimiru Putinu , silom planira da organizuje popis, lažira njegove podatke i na taj način zabode posljednji ekser u kovčeg građanske Crne Gore
Detalnije
08
Oct
2023

KOMENTAR: Osuđeno na propast

Novoformirana partija koja u svom imenu ima naziv i Crnogorska i Evropska , trebala je biti osvježenje na političkoj sceni Crne Gore , a koja bi pokrenula razočarane nacionalne Crnogorce. Međutim , kada su se vidjela neka imena među osivačima, bilo je jasno sve- osuđeno na propast.
Detalnije
18
Sep
2023

Pavlović Milatoviću: Poražavajuće je retoričko i faktičko bježanje u opšta mjesta kojima odjekuje praznina vaše čestitke

Profesor na kanadskom Univerzitetu Alberta, dr Srđa Pavlović prokomentarisao je na Fejsbuju čestitku koju je predsjednik države Jakov Milatović uputio povodom obilježavanja Dana Opštine Nikšić.
Detalnije
German Daily News - All Rights Reserved ©