WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
06-Sep-2024
Početna Svijet

Blokirani putevi u blizini granica između Srbije i Kosova, neprohodan i prelaz Kula

AUTOR:M.J.
Putevi u blizini graničnih prelaza Merdare i Jarinje između Srbije i Kosova blokirani su.
Kako je najavljeno, blokade će se održati i blizu graničnog prelaza Brnjak, između Srbije i Kosova, kao i blizu prelaza Kula, između Kosova i Crne Gore.
Raša Rojević, predsjednik Udruženja građana kosovsko-mitrovačkog okruga, jednog od osam udruženja koja organizuju blokade, ranije za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da je u pitanju “selektivna blokada”, odnosno da će puštati sve koji imaju srpska dokumenta.
Okupljeni ne puštaju kamione sa kosovskim, a ni one sa srpskim tablicama.
Kako je Rojević dodao u razgovoru za RSE, blokade su “reciprocitet onoga što Kurti radi Srbima” na Kosovu.
Do blokada je došlo nakon što su kosovske vlasti 30. avgusta zatvorile pet paralelnih srpskih institucija na sjeveru zemlje – djelu u kojem većinski žive Srbi – za koje su naveli da djeluju pod vođstvom Srbije, “kršeći ustavnost i zakone Republike Kosovo”.
Na blokadama, između ostalog, zahtijevaju da se “oslobode” opštine na sjeveru Kosova, da srpska dokumenta na Kosovu budu važeća, da se dinar vrati u upotrebu i da KFOR “preuzme svoju ulogu u skladu sa rezolucijom 1244”.
Rojević je 6. septembra rekao da će blokade trajati dok se ne ispune zahtjevi i dodaje da ova akcija nije u koordinaciji sa vlastima u Srbiji.
Regulativa Centralne banke Kosova, kojom se zabranjuje korišćenje srpskog dinara za plaćanje, stupila na snagu 1. februara i predviđa euro kao jedinu valutu za plaćanje.
Kada je riječ o zatvaranju paralelnih institucija, na Kosovu postoje opštine, preduzeća, vrtići, osnovne i srednje škole i javni univerziteti koje direktno finansira Vlada Srbije, a koji se nalaze u gradovima i mjestima u kojima žive Srbi.
Prema zakonima Kosova, ove institucije su nelegalne.
Kosovo i Srbija su 2013. godine u dijalogu za normalizaciju odnosa u Briselu postigli dogovor o gašenju paralelnih institucija, ali sporazum još nije u potpunosti sproveden.

German Daily News - All Rights Reserved ©