WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
16-Oct-2024
Početna Svijet

Izraelska vojska dozvolila da 50 kamiona sa humanitarnom pomoći uđe na sjever Gaze

AUTOR:M.J. GDNUS

Izraelska vojska saopštila je danas da je dozvolila ulazak 50 kamiona sa humanitarnom pomoći u sjeverni dio Pojasa Gaze, poslije upozorenja SAD da poveća pomoć palestinskoj teritoriji ili rizikuje da ugrozi snabdijevanje američkim oružjem.

COGAT, odjeljenje Ministarstva odbrane Izraela zaduženo za civilne poslove u Gazi, je navelo da je pomoć isporučena na osnovu instrukcije ministra odbrane Joava Galanta i „političkog ešelona“, prenio je Asošijeted pres.

Sjeverna Gaza je bila prva meta velike izraelske ofanzive iz vazduha i sa kopna poslije napada palestinskih ekstremista predvođenih Hamasom 7. oktobra 2023. godine na jug Izraela, koji je izazvao rat.

Taj dio Gaze je pretrpio teško razaranje i izraelska vojska ga opkoljava gotovo godinu dana.

Hrana nije ušla na sjever Gaze u prve dvije nedjelje ovog mjeseca, po informacijama Svjetskog programa hrane, pošto je Izrael tamo pokrenuo još jednu veliku vojnu operaciju.

To je podstaklo bojazan da Izrael planira da primijeni plan bivši generala da smanji broj stanovnika sjeverne Gaze.

Izrael je u ponedjeljak ponovo dozvolio isporuku hrane.

Državni sekretaar SAD Entoni Blinkeni ministar odbrane Lojd Ostin pisali su svojim izraelskim kolegama u nedjelju upozorivši ih da Izrael ima na raspolaganju 30 dana da poveća broj kamiona sa humanitarnom pomoći koji svakodnevno ulaze u Gazu na 350 ili će američki saveznik te zemlje razmotriti da li da i dalje isporučuje oružje.

SAD su potrošile najmanje rekordnih 17,9 milijardi dolara za vojnu pomoć Izraelu otkako je počeo rat u Gazi i sukob eskalirao širom Bliskog istoka, sudeći po izvještaju za projekat Troškovi rata Univerziteta Braun.

Pomoć je danas ušla u Gazu preko graničnog prelaza Erez u Izraelu, a putovala je iz Jordana i prošla izraelsku inspekciju.

COGAT je saopštio da je isporučena je hrana, voda, medicinske zalihe i oprema za skloništa.

Hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN zbog situacije u gazi zatražile su Francuska i Velika Britanija.

German Daily News - All Rights Reserved ©