WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
15-Oct-2024
Početna USA

Bob Woodward izdaje oštro upozorenje o Trumpu sedmicama do izbora

IZVOR: CNN / AUTOR: M.J. GDNUS
Dolazak nove knjige Boba Woodwarda ima dobro uhodanu koreografiju; poduzetni novinari dohvate kopije izdanja pod velikim embargom otprilike tjedan dana prije datuma njegovog objavljivanja i pronađu ih za vijesti koje sadrži.

I CNN i The Washington Post, gdje je Woodward zadržao počasnu titulu saradnika urednika, izvještavali su o vijestima u najnovijoj knjizi “Rat” prošle sedmice. A tu je i vijest: na vrhuncu pandemije, predsjednik Donald Trump poslao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu tajnu pošiljku opreme za testiranje Covid-19, a otkako je napustio funkciju, Trump je zvao Putina čak sedam puta.

Uoči Putinove invazije na Ukrajinu, predsjednik Joe Biden okrivio je bivšeg predsjednika Baracka Obamu što nije učinio više da se suprotstavi ruskom lideru kada je napao Krim 2014. godine, rekavši prijatelju: „Zato smo mi ovdje. Zajebali smo. Barak nikada nije ozbiljno shvatao Putina.”

Putin je imao žestok razgovor s Bajdenom uoči ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, u kojoj je ruski predsjednik zaprijetio nuklearnim ratom. Kasnije je Bajdenov tim za nacionalnu sigurnost procijenio da postoji 50% šanse da bi Putin mogao koristiti taktičko nuklearno oružje tokom sukoba u Ukrajini. Vrijedi napomenuti da je još u martu Jim Sciutto sa CNN-a imao sličan detaljan izvještaj o Putinovoj mogućoj upotrebi taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini krajem 2022.

Kao što je bio slučaj s prethodnim Woodwardovim knjigama, oni koji ne izađu dobro iz njegovog izvještavanja to javno odbacuju. Trumpova kampanja je rekla: "Nijedna od ovih izmišljenih priča Boba Woodwarda nije istinita."

Potop publiciteta koji prethodi objavljivanju Woodwardove knjige osigurava da se knjiga popne na vrh liste bestselera prije nego što Woodward sam učini bilo koji medij. Čak i prije nego što “Rat” krene u prodaju u utorak, već je 5. na Amazonovoj listi bestselera, tako da bi mogao biti i na putu da bude Woodwardov 16. br. 1 bestseler New York Timesa, što je zapanjujući rekord uspjeha.

Woodward ima sklonost ka naslovima od jedne riječi za svoje knjige o Trumpu: “Opasnost”, “Bjes” i “Strah”. Takođe je opširno pisao o ratovima nakon 11. septembra u knjigama kao što su "Buš u ratu" i "Obamini ratovi". Dakle, kako se “Rat” slaže s tim knjigama i koje su njegove glavne teme?

U središtu "Rata", Woodward izvještava o tome kako je Bidenov tim za nacionalnu sigurnost vodio tri rata: u Afganistanu, sukob u Ukrajini i rat u Gazi, koji sada traje drugu godinu, koji je Bliski istok upleo u sukob koji se širi.

Kao i Woodwardovih nekoliko drugih knjiga o ratu, linije fronta sukoba koje pokriva nisu na ratištima, već u Ovalnoj kancelariji i Situacionoj sobi Bijele kuće. Pregledao sam dnevnike posjetilaca Bijele kuće koji pokazuju da je Robert Woodward (njegovo zakonsko ime) posjetio Bijelu kuću više od dva desetina puta od decembra 2022. do aprila 2024., perioda koji “Rat” detaljno pokriva.

Woodward rijetko odluta daleko od ovog vrha američke moći. Kao rezultat toga, “Rat” nije prožet zvukom pucnjave, već zvonjavom mobilnih telefona dok visoki Bajdenovi zvaničnici dolaze na sigurne konferencijske pozive.

Woodward napominje da ni Bajden ni Trump nisu razgovarali s njim za ovu knjigu, ali je ipak dobio odličan pristup. Iz pomnog čitanja "Rata" jasno je da je gotovo svaki najviši zvaničnik nacionalne sigurnosti u Bajdenskoj administraciji razgovarao s njim. Ti službenici su to sigurno učinili jer su shvatili da ako ne razgovaraju s Woodwardom, njihovi vršnjaci sigurno hoće. Dakle, ako su hteli da im ispriča svoju verziju istorije, imalo je smisla sarađivati ​​sa legendarnim reporterom, koji u svojoj 81. godini ima više energije i stavlja više kože za cipele od novinara upola mlađih od njega.

Tipično, u Woodwardovim knjigama, on pušta svoje izvještavanje da govori sam za sebe i ne daje zamašne izjave koje čitaocu govore o njegovim vlastitim zaključcima, ali "Rat" je drugačiji. Woodward, koji je pratio sve predsjednike od Niksona, piše da Trump “ne samo da je pogrešan čovjek za predsjedništvo, već je i nesposoban da vodi zemlju. Trump je bio daleko gori od Richarda Nixona, predsjednika koji je dokazano kriminalac. … Trump je bio najnepromišljeniji i najimpulzivniji predsjednik u američkoj istoriji.” Jao!

Nasuprot tome, posljednja rečenica “Rata” tvrdi: “Na osnovu dokaza koji su sada dostupni, vjerujem da će predsjednik Bajden i ovaj tim biti u velikoj mjeri proučavani u historiji kao primjer stabilnog i svrsishodnog vodstva.”

German Daily News - All Rights Reserved ©