WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
07-Sep-2024
Početna USA

Kandidati različito i o oružju: Haris za oštrije zakone, Tramp protiv ograničenja

AUTOR:M.J.
Pucnjava u srednjoj školi u Džordžiji u srijedu bila je oštar podsjetnik da od vatrenog oružja strada više Amerikanaca po glavi stanovnika nego u bilo kojoj drugoj velikoj zemlji sa visokim prihodima, kažu zdravstveni eksperti. Potpredsjednica Kamala Haris želi strože propise o oružju. Njen protivnik, bivši predsjednik Donald Tramp, obećava da će povući ograničenja u vezi sa oružjem.
U pucnjavi u srednjoj školi Apalači u Vajnderu, u saveznoj državi Džordžiji, ubijene su četiri osobe, dok ih je devet ranjeno. Potpredsjednica i demokratska kandidatkinja za predsjednika Kamala Haris govorila je o tom incidentu tokom kampanje u Nju Hempširu.
“Moramo da okončamo epidemiju oružanog nasilja u našoj zemlji jednom za uvijek, znate, ne mora da bude ovako", rekla je Haris.
Tema oružanog nasilja u Sjedinjenim Državama bila je istaknuta na ovogodišnjoj Nacionalnoj konvenciji demokrata.
Haris je obrazložila svoje prioritete još na početku kampanje.
“Kada pobijedimo u novembru, konačno ćemo da usvojimo univerzalne bezbjednosne provjere kupaca oružja, zakone o prevenciji i zabranu automatskog oružja."
Haris kaže da traži razumne mjere bezbjednosti i da “ne pokušava da svima oduzme oružje."
Predsjednica Centra za sprečavanje oružanog nasilja Brejdi, Kris Braun, vjeruje da će Haris to i da sprovede.
“Kandidatkinja Haris je bila veoma jasna da je oružano nasilje ubica broj jedan američke djece, problem koji treba da se riješi na više nivoa. Treba nam bolja politika", kaže Braun.
Bivši predsjednik Donald Tramp reagovao je na pucnjavu u Džordžiji objavom na svojoj platformi Tru sošal (Truth social). On je izrazio podršku žrtvama i nazvao ubicu “bolesnim i poremećenim čudovištem”.
Konzervativci često zagovaraju pravo na oružje, ali ovogodišnja Nacionalna konvencija republikanaca nije postavila to pitanje kao prioritet.
Republikanska konvencija je održana u julu, samo dva dana nakon što je Tramp, njihov kandidat za predsjednika, bio meta atentata. To iskustvo nije promijenilo njegov stav o američkom pristupu oružju.
“Ako oduzmete oružje, ne možete to da uradite. Zato što ljudima treba oružje za zaštitu", rekao je on.
Tramp je podržavao vlasnike oružja dok je bio predsjednik i obećao je da će povući ograničenja koja je uvela Bajdenova administracija.
Grupe koje se zalažu za prava na oružje kažu da, ako vlasnici oružja izađu na glasanje u novembru, mogli bi da prevagnu u svoju korist u državama ključnim za ishod izbora.
“Da vratimo Bijelu kuću tako da imamo izvršnu vlast koja ne krši prava na oružje, i u kongresnim okruzima, jačanjem prava na oružje u Predstavničkom domu i preuzimanjem kontrole nad Senatom", objašnjava Alen Gotlib, iz Fondacije Drugi amandman.
Gotlib, međutim, ističe da prava na oružje istorijski nisu bila ispred pitanja ekonomije ili imigracije na listi prioriteta birača.

German Daily News - All Rights Reserved ©