WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
28-Aug-2024
Početna USA

Više od 200 bivših službenika Busha, McCaina i Romneyja podržava Harrisa

NBC NEWS

Više od 200 republikanaca koji su radili za oba predsjednika Busha, pokojnog senatora Johna McCaina i senatora Mitt Romneya, izjavili su da podržavaju predsjedničku kampanju potpredsjednice Kamale Harris u otvorenom pismu objavljenom u ponedjeljak.

Pismo dolazi nakon što je nekoliko republikanaca koji otvoreno kritiziraju bivšeg predsjednika Donalda Trumpa iznijeli komentare na Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke u Čikagu prošle sedmice.

U svom pismu, koje je prvi preneo USA Today, bivši članovi osoblja su istakli da su izašli protiv Trampa tokom izbornog ciklusa 2020. i rekli da "zajedno izjavljuju da glasamo za potpredsednicu Kamalu Haris i guvernera Tima Walza ovog novembra."

"Naravno, imamo dosta iskrenih, ideoloških nesuglasica sa potpredsjednikom Harrisom i guvernerom Walzom. To je za očekivati", napisali su. “Alternativa je, međutim, jednostavno neodrživa.”

Grupa je osudila Trumpovu politiku i Projekt 2025, koji je predložila Heritage Foundation za drugi Trumpov mandat od kojeg je bivši predsjednik nastojao da se distancira, rekavši da će ti prijedlozi "povrijediti stvarne, svakodnevne ljude i oslabiti naše svete institucije".

Tvrdili su da Trumpov pristup vanjskoj politici također predstavlja prijetnju demokratskim pokretima u inostranstvu i zaključili su svoje pismo moleći umjerene republikance i konzervativne nezavisne da „još jednom zauzmu hrabar stav, da glasaju za lidere koji će težiti konsenzusu, a ne haosu; to će raditi na ujedinjenju, a ne na podjelu koji će našu zemlju i našu djecu učiniti ponosnima" glasajući za Harrisa i Walza.

Glasnogovornik Trumpove kampanje Steven Cheung rekao je u izjavi da je pismo "urnebesno jer niko ne zna ko su ti ljudi. Radije bi vidjeli kako zemlja gori nego da se predsjednik Trump uspješno vraća u Bijelu kuću kako bi Ameriku ponovo učinio velikom."

Harisova kampanja nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Bivši McCainov šef kabineta Mark Salter i Olivia Troye, bivša pomoćnica potpredsjednika Mikea Pencea, potpisali su pismo. Troye je prošle sedmice govorio protiv Trumpa na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji.

Grupa se pridružuje više od dvadeset republikanaca - bivših guvernera, članova Kongresa i zvaničnika Trumpove administracije koji su glasni kritičari Trumpa - koji su obećali podršku Harisovoj predsjedničkoj kampanji ovog mjeseca.

Slična grupa republikanaca protiv Trumpa, uključujući nekoliko stotina bivših pomoćnika Georgea W. Busha i McCaina, podržala je Bajdenovu kampanju za predsjedničke izbore 2020. godine.

Bush, McCain i Romney govorili su protiv Trumpa zbog njegovih zapaljivih izjava i bili su mete napada bivšeg predsjednika. (McCain, iz Arizone, umro je 2018., deceniju nakon što je bio predsjednički kandidat GOP-a; Romney iz Jute je bio stranački kandidat 2012.)

Bush, čiji se brat Jeb Bush kandidirao protiv Trumpa na republikanskim predsjedničkim izborima 2016., nije prisustvovao Republikanskoj nacionalnoj konvenciji prošlog mjeseca. On nije javno kritizirao Trumpa, ali je održao akciju prikupljanja sredstava za tadašnju Republiku 2021. Liz Cheney, R-Wyo., glasna Trumpova kritičarka koja je bila potpredsjednica odbora Predstavničkog doma 6. januara.

McCain je 2016. rekao da ne može podržati Trumpa ili demokratu Hillary Clinton, navodeći Trumpove zapaljive komentare o ženama. Njegova supruga Cindy McCain kasnije je podržala Bajdena na izborima 2020. godine.

Romney, koji je dva puta glasao za osudu Trumpa na suđenjima za opoziv, više puta je osuđivao bivšeg predsjednika i rekao da dovodi budućnost zemlje u opasnost.

German Daily News - All Rights Reserved ©