WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
Početna

Kultura

14
Jul
2024

Preminula glumica Šenon Doerti, zvijezda serija „Beverli Hils“ i „Čari“

Svjetski poznata glumica Šenon Doerti umrla je juče, nakon dugogodišnje borbe sa rakom, prenosi People.
Detalnije
30
Jun
2024

Hajduković pisao žiriju: Diskriminisali ste i odbacivali kandidate po nacionalnosti, vjerskom ubjeđenju i političkoj pripadnosti

Srećan sam što spadam u one Crnogorce u kojima je još živ ovakav nesalomivi duh, naizgled surovih ali duboko ljudskih i humanih, stariocrnogorskih ratnika i ratnica. Prešli ste svaku mjeru. Ne daj se, Crna Goro - poručio je Hajduković
Detalnije
28
Jun
2024

Šćepanović žiriju za Trinaestojulsku nagradu: Odlučivanje o ovogodišnjim dobitnicima ostaće zapamćeno kao najsramniji čin u istoriji ove nagrade

Apelovala na donosioce odluka da prekinu praksu otvorenih političkih manipulacija koje su prisutne kada je u pitanju dodjela ove državne nagrade
Detalnije
27
Jun
2024

Radulović, Sekulić, Marojević i Koprivica dobitnici Trinaestojulske nagrade

Trineastojulsku nagradu za 2024. godinu dobili su Andrija Radulović, Branislav Bane Sekulić i Nikola Marojević, saopšteno je iz Ministarstva kulture i medija.
Detalnije
06
Apr
2024

Izabela Roselini posjetiće Crnu Goru u avgustu

Italijanska glumica Izabela Roselini biće gošća Rubix festivala i nastupiće na Sinhro sceni u Porto Montenegru, 8. avgusta ove godine.
Detalnije
03
Apr
2024

Umro Veljko Bulajić

Umro je Veljko Bulajić, jedan od najvećih filmskih reditelja s naših prostora koji je trajno oblikovao jugoslovensku i hrvatsku kinematografiju, prenosi večernji.hr
Detalnije
25
Mar
2024

Ćulafić: Injac da smijeni rukovodstvo NB "Radosav Ljumović"

Nakon što je narodna biblioteka „Radosav Ljumović“ organizovala sinoć autorsko veče Nenada Milkića i Mihaila Medenice, reagovala je odbornica Socijaldemokratske partije (SDP) u Skupštini Glavnog grada Biljana Ćulafić.
Detalnije
11
Mar
2024

Openhajmer pobjednik dodjele Oskara, osvojio sedam nagrada

Film "Openhajmer" Kristofera Nolana osvojio je večeras u Los Anđelesu sedam Oskara na 96. dodjeli nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauke u pozorištu Dolbi.
Detalnije
25
Jan
2024

Preminula glumica Ivana Mrvaljević

Crnogorska glumica i producentkinja Ivana Mrvaljević preminula je danas, u 47. godini.
Detalnije
09
Dec
2023

Preminuo glumac Rajan O’Nil

Holivudski glumac Rajan O'Nil preminuo je u 82. godini.
Detalnije
28
Nov
2023

KIC pop hor pjevao u Sarajevu i Jajcu

Popularni podgorički KIC pop hor učestvovao je na svečanosti povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu. U nedjelju, 26. novembra, na poziv SABNOR-a Bosne i Hercegovine, KIC pop hor je, pred više hiljada građana iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije, na platou ispred Muzeja AVNOJ-a u Jajcu, izveo svoj popularni projekat „Bez dileme – antifašizam“, pridružujući mu i nedavno pripremljenu pjesmu „Tražimo mir“ na arapskom, engleskom i crnogorskom jeziku.
Detalnije
27
Nov
2023

OSVRT :Kultura „na respiratoru“ (lagano umiranje ,,duha“ u covid stvarnosti)

Decenijama ranije, kao i na izmaku ove godine, svjedoci smo ,,tihog i kontinuiranog odumiranja kulture“ koja opstaje samo zahvaljujući entuzijazmu nevelikog broja uglednih kulturnih poslenika.
Detalnije
23
Nov
2023

Preminuo profesor Ratko Božović

Univerzitetski profesor, sociolog kulture i književnik Radoslav Ratko Božović preminuo je u Beogradu u 90. godini.
Detalnije
22
Nov
2023

KIC pop hor pjeva u Sarajevu i Jajcu

Podgorički KIC pop hor učestvovaće na svečanom programu povodom 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u subotu u velikoj sali Bosanskog kulturnog centra, u srcu Sarajeva, sa početkom u 20 časova.
Detalnije
05
Nov
2023

CGO: Za većinu građana Crne Gore Njegoš dio crnogorske kulture, u Srbiji je to rijedak stav

Većina građana Crne Gore smatra da je Njegoš dio crnogorske kulture, dok je to u Srbiji rijedak stav. Da crnogorski nacionalni identitet postoji nezavisan od srpskog smatra većina građana Crne Gore (72 odsto), dok je oko petine na suprotnoj poziciji (22 odsto). U Srbiji su stavovi oko tog pitanja podijeljeni, pa većina (38 odsto) ne može da se odredi, zatim 33 odsto smatra da postoji, a 29 odsto da ne postoji, pokazuju rezultati istraživanja “Plenum o crnogorsko-srpskim odnosima”, koji vodi CGO sprovodi u saradnji sa ADD, i uz podršku Švajcarske ambasade.
Detalnije
02
Nov
2023

Ćerka Vita Nikolića o festivalu: Da vam na pamet nije palo

Nakon najave da se održi pjesničko veče posvećeno Nikoliću, reagovala je njegova ćerka Danica uz poruku: Da vam nije palo na pamet!
Detalnije
22
Oct
2023

Hor grmio, publika ustala i pjevala

Povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu - 20. oktobra - KIC POP HOR izveo je sinoć splet partizanskih i antifašističkih pjesama u Domu omladine. Repertoarom „Bez dileme – antifašizam“ oni su se još jednom predstavili beogradskoj publici koja je burnim aplauzima reagovala na pjesme, posebno na „Po šumama i gorama“, „Bilećanka“ i „Internacionala“.
Detalnije
30
Sep
2023

Marunoviću Grand Prix "Parade pobjednika 2023" u Mongoliji

Crnogorski glumac, prvak Crnogorskog narodnog pozorišta Slobodan Marunović, dobitnik je Grand Prix nagrade na Internacionalnom festivalu monodrame "The parade of winners 2023" (Parada pobjednika 2023) u Mongoliji.
Detalnije
18
Aug
2023

Preminuo književnik Marko Vešović

U Sarajevu je sinoć preminuo veliki bosanskohercegovački i crnogorski pisac, esejist, književni kritičar i prevodilac Marko Vešović.
Detalnije
16
Jul
2023

Preminula Džejn Birkin

Džejn Birkin, legendarna engleska glumica i pjevačica, jedna od ikona britanske kulture 20. vijeka, preminula je u 77. godini.
Detalnije
10
Jul
2023

„Z-pjevači“ na žurci u Portu

Bjeloruski medij Nexta objavio je da su juče u Crnoj Gori na privatnoj zabavi gostovali brojni ruski muzičari koji zdušno podržavaju agresiju na Ukrajinu.
Detalnije
18
May
2023

Ilija Subotić i Vesna Vujošević-Labović na čelu CNP-a

Dosadašnji direktor Kraljevskog pozorišta Zetski dom Ilija Subotić novi je direktor Crnogorskog narodnog pozorišta, dok je za umjetničku drektoricu nacionalnog teatra imenovana glumica Vesna Vujošević-Labović – odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore.
Detalnije
15
May
2023

Rasprodat koncert Nikčevića i Bulatovića u Španiji

Crnogorski duo gitara, koji čine Srđan Bulatović i Darko Nikčević, održali su juče koncert na na internacionalnom festivalu gitare u gradu Torrelavega u Španiji.
Detalnije
02
May
2023

Prisiljeni da za manje novca rade više

Holivudski filmski i televizijski scenaristi počinju štrajk, prvi put od 2007. godine, budući da nijesu uspjeli pregovori sa studijima i striming platformama. Štrajk će napraviti velike probleme u Holivudu, dok se sama industrija zabave bori sa tektonskim promjenama koje je napravio rast striming platformi.
Detalnije
German Daily News - All Rights Reserved ©