WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
19-Sep-2024
Početna Svijet

Ukrajina izvela razorni udar dronom kamikaze nad ruskim "neuništivim" skladištem; Spaljeno 30 hiljada tona municije

AUTOR:M.J.

Ogroman oblak pečurke nadvio se visoko iznad "neuništivog" skladišta oružja u Rusiji dok je Ukrajina preko noći izvela razorni udar dronom kamikaze. U trenu je spaljeno 30.000 tona municije, za koju je Putin dao desetine miliona dolara.

Eksplozija je uslijedila nakon što je Putin uložio desetine miliona funti materijala koji je trebalo da bude usmjeren u njegove ratne napore u Ukrajini.

Masovna evakuacija žitelja Toropeta i okolnih sela jutros je u toku nakon što su pogođeni objekti u kojima je bilo do 30.000 tona municije.

Rusija je tvrdila da je uništila 54 bespilotne letjelice lansirane rano u srijedu ka pet zapadnih ruskih regiona. Informacije o nastradalima nisu date.

Prema izvještaju državne novinske agencije RIA iz 2018. godine, Rusija je gradila arsenal za skladištenje projektila, municije i eksploziva u Toropecu, gradu starom 1.000 godina, koji ima nešto više od 11.000 stanovnika.

Po završetku, Putinov zamjenik ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, obećao je da "on štiti rakete i municiju od spoljašnjih uticaja i obezbjeđuje pravilno održavanje. Otporan je na eksploziju i vatru.

Bulgakov je od tada uhapšen tokom Putinove čistke od najviših zvaničnika ministarstva odbrane zbog širokih optužbi za korupciju.

NASA sateliti su u ranim satima u srijedu uhvatili nekoliko izvora koji su dolazili sa lokacije, a stanice za praćenje zemljotresa su otkrile ono što su senzori smatrali manjim zemljotresom u toj oblasti.

Vatrogasci su pokušavali da obuzdaju vatru, rekao je Igor Rudenja, guverner Tverske oblasti u postu na Telegramu. Nije rekao šta gori.

U početku je napisao: "Snage protivvazdušne odbrane nastavljaju da odbijaju masivan napad dronom na nebu iznad Toropeca".

Zatvorene škole i vrtići

Kasnije je njegova regionalna vlada saopštila da je "kako bi osigurao bezbjednost stanovnika, guverner odlučio da djelimično evakuiše stanovništvo sa teritorije na kojoj rade snage PVO i gdje se požar lokalizuje".

Zbog eksplozija i otrovnog dima, danas je naloženo i zatvaranje škola i vrtića u okolini.

Stanovnici grada žalili su se da se nije čulo upozorenje o dolasku kamikaza dronova.

Pored glavnog pakla nakon eksplozije, bilo je još nekoliko požara nakon napada dronova, prema satelitskim podacima i lokalnim snimcima. Požari su se tada proširili.

U Toropcu je izgrađeno više skladišta do 240 tona projektila, municije i eksploziva.

U skladištima su "skladištene rakete za MLRS, minobacačke mine i protivvazdušne rakete“, rekao je on. "Ukupno, zapremina zaliha se procjenjuje na 30.000 tona.“

Moguće je da su sjevernokorejske i iranske rakete bile među onima koje su eksplodirale.

Rusija krije puni obim štete

Bulgakov se hvalio da će arsenal "sakriti projektile, municiju i eksploziv u betonskim i brzo montiranim skladištima".

"To će ublažiti preopterećenje postojećih objekata, minimizirati terorističku prijetnju i poboljšati životnu sredinu u skladištu".

Objekat je udaljen oko 285 milja od ukrajinske granice.

Kao i obično u takvim napadima, ruski zvaničnici su objasnili da su detonacije posljedica padajućih ostataka dronova nakon što je protivvazdušna odbrana pogodila dolazeće bespilotne letjelice.

U stvarnosti, to su obično direktni udari Ukrajine koja izbjegava PVO.

Ruski zvaničnici rijetko otkrivaju puni obim štete koju su nanijeli ukrajinski napadi.

Kako je Ukrajina povećala proizvodnju domaćih dronova u posljednje dvije godine, povećala je napade na rusku teritoriju.

Najveći ukrajinski napad bespilotnim letjelicama u ruskoj prijestonici je u septembru pogodio rusku prijestonicu, pri čemu je najmanje jedan ubijen, uništavajući kuće i ometajući letove na moskovskim aerodromima.

German Daily News - All Rights Reserved ©