WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
15-Oct-2024
Početna USA

Blinken i Ostin: Izrael bi mogao ostati bez oružja SAD-a

AUTOR:M.J. GDNUS
Stejt department SAD-a potvrdio je da su američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar odbrane Lojd Ostin upozorili Izrael da mora preduzeti hitne korake za poboljšanje humanitarne situacije u Gazi u narednih 30 dana, ili će se suočiti s gubitkom pristupa američkoj vojnoj pomoći.
U pismu koje su Blinken i Ostin uputili izraelskoj vladi u nedjelju, jasno je stavljeno do znanja da nivo pomoći koja ulazi u Gazu mora biti povećan s trenutnog, veoma niskog nivoa.
Portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio je danas da je potrebno da se u Gazu dostavlja najmanje 350 kamiona pomoći dnevno kako bi Izrael i dalje ispunjavao uslove za vojno finansiranje od SAD-a. Pored toga, od Izraela se traži da uvede dodatne humanitarne pauze i osigura bolju zaštitu humanitarnih lokacija.
"SAD jasno stavlja do znanja izraelskoj vladi da ove promjene moraju biti implementirane, a dat im je odgovarajući rok za njihovo sprovođenje", izjavio je Miler.
On je takođe izrazio zabrinutost SAD-a zbog izraelske kampanje bombardovanja Bejruta u okviru sukoba s Hezbolahom u Libanu.
"Jasno smo poručili Izraelu da se protivimo bombardovanju koje su sprovodili proteklih sedmica u Bejrutu," rekao je Miler novinarima.
Naglasio je da Izrael ima pravo ciljati "legitimne terorističke mete," ali je Vašington zabrinut zbog prirode kampanje koja je provedena u Bejrutu.
"U posljednjih nekoliko dana vidjeli smo smanjenje napada i pažljivo ćemo nastaviti pratiti situaciju," dodao je on.
U vezi s pismom Blinkena i Ostina, Miler je negirao da je ono povezano s nadolazećim američkim opštim izborima, iako rok od 30 dana za poboljšanje humanitarne situacije u Gazi pada nakon izbora 5. novembra.
"Nismo smatrali prikladnim tražiti da se to dogodi odmah," rekao je Miler.

German Daily News - All Rights Reserved ©