WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
30-Aug-2024
Početna USA

Haris u ekskluzivnom intervjuu za CNN objašnjava zašto je promijenila svoj stav o ključnim pitanjima od svoje prve kandidature za predsjednika

AUTOR: M.J.

Potpredsjednica Kamala Harris u četvrtak je ponudila svoje najopširnije objašnjenje do sada zašto je promijenila neke od svojih stavova o frackingu i imigraciji, rekavši za CNN-ovu Dana Bash da se njene vrijednosti nisu promijenile, ali da je njeno vrijeme kao potpredsjednica pružilo novu perspektivu na neke od najhitnija pitanja u zemlji.

U ekskluzivnom sjedećem intervjuu za CNN, Harris je također rekla da će imenovati republikanca koji će služiti u njenom kabinetu ako bude izabrana.

Ona je prvi put opisala telefonski poziv predsjednika Joea Bidena kojim ju je obavijestio da planira odustati od svoje kandidature za drugi mandat nakon njegovog katastrofalnog nastupa u debati. Prestala je reći da će promijeniti Bajdenovu politiku prema prodaji oružja Izraelu.

I odbacila je pitanje njenog suparnika o njenom rasnom identitetu, odbacivši sugestiju Donalda Trampa da je „slučajno postala crna“.

„Ista stara, umorna knjiga igranja“, rekla je. “Sljedeće pitanje, molim.”

Sve u svemu, zajednički intervju u Savani s njenim potpredsjednikom Guvernerom Minnesote Timom Walzom – njihov prvi otkako su postali demokratska predsjednička lista – pružio je jedan od najjasnijih uvida u Harrisove pozicije i njene planove za predsjedništvo.

Zamoljena da opiše svoje ciljeve prvog dana ako pobijedi, Haris nije navela nikakve konkretne korake, poput potpisivanja izvršnih radnji ili naloga.

Umjesto toga, ponovila je svoju usredotočenost na jačanje ekonomije: “Prvo i najvažnije, jedan od mojih najvećih prioriteta je učiniti sve što možemo da podržimo i ojačamo srednju klasu.”

U fazi utrke nakon konvencije, Harris nastoji da se pozabavi ispitivanjem svog dosijea i doda suštinu svom stavu američkim glasačima o tome kako bi vladala ako bi bila izabrana za predsjednicu.

Haris je bila pod pritiskom da detaljnije objasni svoje političke stavove tokom sjedećeg intervjua. Njena kampanja u posljednjem trenutku nije bila podstaknuta detaljnim prijedlozima ili političkim dokumentima, već demokratama podstaknutim novim konkurentskim izborima.

Pritisnuta od strane Bash-a zbog njenog preokreta u fracking i dekriminalizaciji ilegalnih prelazaka granice, Haris je pokušala da objasni zašto su se njeni stavovi promijenili.

“Kako bi birači trebali gledati na neke promjene koje ste napravili?” Bash je upitao Harrisa. „Je li to zato što sada imate više iskustva i naučili ste više o informacijama? Je li to zato što ste se kandidovali za predsjednika na demokratskim predizborima? I trebaju li se osjećati ugodno i uvjereni da će ono što sada govorite biti vaša politika koja ide naprijed?”

Harris je rekla da se njene vrijednosti nisu promijenile uprkos promjenama u položaju.

“Mislim da je najvažniji i najznačajniji aspekt moje političke perspektive i odluka to što se moje vrijednosti nisu promijenile”, rekla je ona. “Pomenuli ste Green New Deal. Oduvijek sam vjerovao – i radio sam na tome – da je klimatska kriza stvarna, da je hitna stvar na koju bismo trebali primijeniti metriku koja uključuje držanje rokova u određenom vremenu.”

Njena kampanja je kasnije rekla da Harris ne nastavlja podržavati Green New Deal, široki prijedlog za rješavanje klimatskih promjena koji je prvi put uveden 2019.

Tokom vijećnice o klimatskoj krizi u septembru 2019. koju je vodio CNN, Harris je upitana da li bi se obavezala na implementaciju savezne zabrane frackinga prvog dana svog mandata.

“Nema sumnje da sam za zabranu frackinga i počevši od onoga što možemo učiniti prvog dana oko javnih površina”, rekao je tada Harris. Do trenutka kada je postala Bajdenova potpredsjednica, ona se odmaknula od tog stava i čak je glasala za proširenje zakupa frackinga, kao što je napomenula Bashu.

Harris je u četvrtak ukazala na Zakon o smanjenju inflacije Bajdenove administracije, koji je omogućio rekordna ulaganja u borbu protiv klimatskih promjena, kao primjer njenog klimatskog rekorda.

“Postavili smo ciljeve za Sjedinjene Američke Države i šire, za cijeli svijet, oko toga kada bismo trebali ispuniti određene standarde za smanjenje emisije stakleničkih plinova, kao primjer. Ta vrijednost se nije promijenila”, rekla je ona.

"Ono što sam vidjela je da možemo rasti i možemo povećati uspješnu ekonomiju čiste energije bez zabrane frackinga", dodala je.

I ona je ukazala na svoj dosje kao državnog tužioca Kalifornije, kada je gonila bande optužene za prekograničnu trgovinu ljudima, kao indikaciju njenih vrijednosti u imigraciji.

“Moje vrijednosti se nisu promijenile. Dakle, to je realnost toga. I četiri godine potpredsjednice, reći ću vam, jedan od aspekata, za vašu tačku, jeste obilato putovanje zemljom”, rekla je ona, ukazujući na svojih 17 posjeta Gruziji otkako je postala potpredsjednica. “Vjerujem da je važno izgraditi konsenzus i da je važno pronaći zajedničko mjesto razumijevanja gdje zapravo možemo riješiti probleme.”

Sedenje na zajedničkom intervjuu postalo je tradicija za predsedničke karte u prvim nedeljama novog partnerstva. Govoreći zajedno s Harisom, Walz je rekao da je oduševljen "idejom da se Ameriku inspiriše na ono što može biti".

Također se branio od optužbi da je zasjenio istinu u različitim aspektima svoje biografije i biografije, uključujući služenje vojnog roka i opisujući porodične borbe za plodnost, rekavši da je možda bio neprecizan u svom jeziku i „Svakako priznajem svoje greške kada činim njih.”

Ali odbio je republikanske napade za koje je rekao da su bili usmjereni na njegovu porodicu.

“Ako nije ovo, onda je to napad na moju djecu jer su pokazala ljubav prema meni, ili je to napad na mog psa. Neću to da uradim - rekao je.

Za demokrate, ekonomija ostaje politička slabost. Ankete pokazuju da sve više birača vjeruje da će Trump upravljati ekonomijom i ukrotiti inflaciju, iako su se smanjivali otkako je Harris ušao u utrku.

Haris je ranije ovog mjeseca iznio plan ekonomske politike usmjeren na smanjenje troškova za hranu, stanovanje i brigu o djeci, dijelom tako što će se više pokrenuti nakon korporacija. Njeni prijedlozi uključivali su napore u borbi protiv dizanja cijena i ubrzanja izgradnje pristupačnih stanova.

Njeni planovi nisu se svodili na potpuno odstupanje od politike koju je Bajden vodio tokom svog mandata. Ali odlučila je da se više fokusira na raspravu o pristupačnosti kao strategiji za razmjenu poruka, a ne na otvaranje radnih mjesta ili proizvodne dobitke, kao što je to učinio Bajden.

Bash je u četvrtak pritisnuo Harisa da objasni zašto ti prijedlozi nisu izvršeni tokom tri i po godine Bajdenove administracije: „Zašto ih već niste uradili?

„Morali smo da se oporavimo kao privreda i to smo i uradili“, rekla je ona, ukazujući na napore na obuzdavanju inflacije, smanjenju troškova za lekove na recept i smanjenju poreza za porodice.

„Ima još toga da se uradi, ali to je dobar posao“, rekla je.

Haris takođe nije izlagala danju između sebe i Bidena na Bliskom istoku kada su je direktno pitali da li bi uradila nešto drugačije, uključujući ograničavanje prodaje oružja Izraelu.

“Moramo postići dogovor. Ovaj rat se mora završiti i moramo postići dogovor o izvlačenju talaca”, rekla je ona.

Harris nije izrazio žaljenje što je Bajdena opisao kao "izuzetno snažnog" u danima nakon njegovog katastrofalnog nastupa na CNN debati u Atlanti.

"On ima inteligenciju, posvećenost i rasuđivanje i raspoloženje koje mislim da američki narod s pravom zaslužuje u svom predsjedniku", rekla je ona.

Opisujući nedjelju u julu kada je Bajden, nakon sedmica pritiska, objavio svoju odluku da se povuče iz utrke, Haris je rekla da je bila kod kuće i spremala palačinke i slaninu za svoje nećakinje kada je zazvonio telefon.

“Bio je to Džo Bajden i rekao mi je šta je odlučio da uradi. I pitala sam ga: ‘Jesi li siguran?’ A on je rekao ‘Da’”, prisjetila se ona i dodala: “Moja prva pomisao nije bila o meni, da budem iskrena. Moja prva pomisao bila je o njemu.”

Prihvaćajući svoj zavjet da će djelovati kao predsjednica za "sve Amerikance", Harris je u intervjuu rekla da će imenovati republikanca u svoj kabinet ako bude izabrana, iako je rekla da nema na umu određeno ime. On oživljava tradiciju u proteklih nekoliko decenija – koju nisu prihvatili ni Tramp ni Bajden – da predsednici imenuju barem jednog člana protivničke stranke u svoj kabinet.

"Imam 68 dana do ovih izbora, tako da ne stavljam kola ispred konja", rekla je. „Ali ja bih, mislim. Mislim da je to zaista važno. Proveo sam svoju karijeru pozivajući na različita mišljenja. Mislim da je važno imati ljude za stolom kada se donose neke od najvažnijih odluka koje imaju različite poglede, različita iskustva. I mislim da bi američkoj javnosti bilo od koristi da imam člana mog kabineta koji je bio republikanac.”

Haris, koja retko govori o prirodi svoje kandidature koja probija barijere tokom kampanje, priznala je u intervjuu da je bilo trenutaka kada je osetila težinu istorije – uključujući i kada je videla fotografiju jedne od svojih mladih nećaka kako bulji u nju dok je govorila svoje obraćanje na prošlosedmičnu konvenciju.

“Kandudiram se jer vjerujem da sam najbolja osoba koja će u ovom trenutku raditi ovaj posao za sve Amerikance, bez obzira na rasu i spol”, rekla je. “Ali vidio sam tu fotografiju i bio sam duboko dirnut njome.

German Daily News - All Rights Reserved ©