WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
15-Oct-2024
Početna USA

Trampova kampanja je tražila upotrebu vojnih aviona za završnu fazu kampanje

IZVOR : CBS / AUTOR :M.J GDNUS
Kampanja bivšeg predsjednika Donalda Trumpa zahtijevala je vojnu imovinu kako bi poboljšala njegovu sigurnost u posljednjim sedmicama kampanje nakon prijetnji po njegov život, izjavila su za CBS News dva izvora upoznata s tim.
U mejlovima Bijeloj kući i Tajnoj službi krajem prošle sedmice, Trumpova kampanja je zahtijevala da se vojni avion koristi za prijevoz bivšeg predsjednika prije izbora, prema izvorima. Zahtjev je također uključivao proširena ograničenja letova nad Trumpovim rezidencijama i predizbornim skupovima, kao i korištenje balističkog stakla - mjera sigurnosti koju bivši predsjednik već prima.
Washington Post je prvi objavio zahtjeve u petak.
Razvoj događaja prati dva pokušaja atentata na Trumpa od jula. On je također bio meta navodne zavjere za ubistvo po najmu u koju je umiješan pakistanski državljanin koji je povezan s Iranom. Država smatra bivšeg predsjednika i zvaničnike njegove administracije odgovornim za napad dronom u kojem je ubijen iranski general-major Kasem Sulejmani 2020. godine.
Predsjednik Bajden je izgledao prijemčiv za pojačane mjere sigurnosti kampanje u petak, rekavši novinarima da je "rekao odjelu da mu da sve, sve što mu treba".
"Sve dok ne zatraži F-15", rekao je gospodin Bajden u Bijeloj kući.
On je rekao da republikanskog predsjedničkog kandidata treba tretirati kao da je "on tekući predsjednik".
"Ako se uklapa u tu kategoriju, to je u redu", dodao je. "Ali ako nije, ne bi trebao."
Poboljšana sigurnost je odmak od presedana. Nijedan predsjednički kandidat ili bivši predsjednik u novijoj historiji nije prevezen vojnim avionom prije izbora.
Nakon drugog pokušaja atentata na Trumpa, gospodin Biden je potpisao dvostranački zakon kojim se pojačava zaštita Tajne službe za glavne predsjedničke i potpredsjedničke kandidate. Prijedlog zakona zahtijeva da Tajna služba primjenjuje iste standarde u određivanju broja agenata potrebnih za zaštitu predsjednika, potpredsjednika i glavnih kandidata za te funkcije.
U izjavi za CBS News, glasnogovornik Tajne službe Anthony Guglielmi rekao je da Trump "prima najviše nivoe zaštite".
"Pomoć Ministarstva odbrane se redovno pruža za zaštitu bivšeg predsjednika, uključujući uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava, pseće jedinice i zračni transport", rekao je on. "Druga poboljšanja koja pruža Tajna služba uključuju privremena ograničenja letenja (TFR) nad rezidencijom bivšeg predsjednika i kada on putuje. Osim toga, bivši predsjednik dobija najviši nivo tehničkih sigurnosnih sredstava koja uključuju bespilotne letjelice, suprotstavljanje bespilotnim zračnim nadzorom sisteme, balistiku i druge napredne tehnološke sisteme."
Guglielmi je rekao da će Tajna služba "nastaviti prilagođavati i poboljšavati svoje zaštitno držanje prema potrebi za ublažavanje prijetnji koje se razvijaju".

German Daily News - All Rights Reserved ©