WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
16-Oct-2024
Početna USA

Zašto je Trampov intervju na sceni o ekonomskoj politici bio u takvoj zbrci

IZVOR : MSNBC / AUTOR :M.J GDNUS
Ubrzo nakon što su se demokrate okupile iza Kamale Haris kao stranačkog kandidata 2024., Donald Tramp je pomislio da bi pametan potez bio pokretanje serije ličnih napada. Veliki broj republikanaca ponudio je nekoliko jednostavnih savjeta: Stani.
Senatorka Lindzi Grejem pojavila se u emisiji "Meet the Press" na NBC News-u u avgustu, na primer, i iznela javnu molbu. “Predsjednik Trump može pobijediti na ovim izborima. Njegova politika je dobra za Ameriku, a ako imate debatu o politici za predsjednika, on pobjeđuje”, rekao je republikanac iz Južne Karoline. "Donald Trump, provokator, šoumen, možda neće pobijediti na ovim izborima."
Trump je, naravno, ignorirao savjet iz raznih razloga.
Kao prvo, bivši predsjednik je rekao da se osjeća „ima pravo“ da pokrene lične napade. S druge strane, Trump, barem na nekom nivou, vjerovatno zna da njegova politika nije posebno popularna.
Ali dugo postoji problem koji se njegova stranka trudi da u potpunosti shvati: Trump ne govori o politici jer ne može. Bivši predsjednik nikada nije mogao koherentno da govori o vlasti, a tri sedmice do dana izbora ništa se nije promijenilo.
The Atlantic David Graham ovako je sažeo nastup republikanaca u Ekonomskom klubu u Čikagu: "Kada Donald Trump govori o ekonomiji, zvuči kao dijete."
Kina nam daje milijarde dolara putem carina. Američki automobilski radnici vade uvezene automobile iz kutije i lijepe komade zajedno. Ovo su vrlo lagane parafraze izjava koje je dao danas u Ekonomskom klubu u Čikagu, u ponekad borbenom intervjuu s glavnim urednikom Bloomberga Johnom Micklethwaitom.
Ponekad je bilo teško gledati. Upitan, na primjer, o dramatičnom utjecaju njegovih planova na državni dug, Trump je rekao mnogo riječi, od kojih nijedna nije odgovorila na pitanje. Upitan o Guglu - kompaniji kojoj je bivši predsjednik zaprijetio da će je goniti kao odgovor na teoriju zavjere koju je izmislio - kandidat GOP-a je promijenio temu.
Činilo se da Trump nije znao šta radi predsjednik Federalnih rezervi. Mnogo je govorio o trgovinskim tarifama, ali se mučio sa detaljima. Govorio je o rezervnim valutama, ali izgleda da nije znao šta su. Kada se razgovor okrenuo malim preduzećima, bivši predsednik je govorio o Appleu - što je navelo svog domaćina da objasni da Apple nije mali biznis.
U jednom trenutku, Trump je pomislio da bi bilo dobro vrijeđati radnike automobilske industrije, tvrdeći da djeca mogu jednako dobro raditi svoj posao. Otprilike u isto vrijeme, kao odgovor na pitanje o smanjenju federalne potrošnje, podijelio je anegdotu o Air Force One koja nije bila istinita.
U junu, Poslovni okrugli sto ponudio je republikancu priliku da se privatno sastane sa prostorijom punom vodećih izvršnih direktora. Jedan je za NBC News nakon diskusije rekao: "Tramp ne zna o čemu govori."
I dalje nema.
Nije kao da Tramp povremeno ima loše dane, ali je inače u toku sa ekonomskom politikom. Noć prije događaja u Čikagu, glasač ga je pitao o cijenama namirnica, a njegov dugi, vijugavi odgovor bio je zapravo besmislica.
Dva dana ranije, kandidat GOP-a je zapravo priznao da kada su u pitanju predložene trgovinske tarife, on u suštini samo izmišlja brojke. “Do sada sam govorio 200[%]”, rekao je za Fox News. „Koristim to samo kao cifru. Reći ću 100, 200, reći ću 500, nije me briga.”
Mjesecima su Trumpa u više navrata pitali kako namjerava da se pozabavi inflacijom, a on nikada nije bio u stanju da odgovori na koherentan način.
Mogu shvatiti zašto republikanski zvaničnici stalno podstiču svog kandidata da se fokusira na politiku, ali oni zapravo traže od vjeverica da rade trigonometriju: da je Trump mogao govoriti o suštinskim detaljima upravljanja i kreiranja politike, on bi to učinio. Ali ne može, pa ne može.

German Daily News - All Rights Reserved ©