WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
18-Sep-2024
Početna USA

Zabrana abortusa 'pro-life' u Džordžiji bukvalno je ubila ženu - i ona neće biti posljednja

MSNBS

Da se hrišćanska desnica nije snašla u Vrhovnom sudu, Amber Nicole Thurman bi danas bila živa. Mogla bi da dobije medicinsku negu koja joj je bila potrebna 2022. Živela bi da ostvari svoje ambicije u karijeri i da vidi svog dečaka kako raste. Umjesto toga, 28-godišnjakinja je umrla smrću koja se mogla potpuno izbjeći u bolnici u Džordžiji jer su ljekari koji su je liječili bili uplašeni da počine krivično djelo pod zabranom abortusa u državi.

Pravi zločin je u tome što je Thurmanov život prekinut zbog ideologa koji su 50 godina trubili o "biblijskim" vrijednostima dok su pokušavali natjerati žene da plate neželjenu trudnoću, čak i svojim životima.

LIFE Act je ono što se događa kada jednodušni vjerski ziloti preuzmu političku vlast.

Novi izvještaj u ProPublici otkriva detalje o Thurmanovim mučnim posljednjim danima i smrti, koju je državni medicinski komitet nedavno ocijenio "spriječivom". Thurman je saznala da je trudna s blizancima u ljeto 2022. Majka malog sina, nadala se da će pohađati školu za medicinske sestre i "brzo je odlučila da treba da sačuva svoju novootkrivenu stabilnost", rekla je za ProPublicu njena najbolja prijateljica Ricaria Baker.

Ali tri godine ranije, državno zakonodavstvo Gruzije pod kontrolom republikanaca usvojilo je zakon koji zabranjuje abortus nakon šest sedmica. Nakon što je Vrhovni sud poništio ustavno pravo Roea protiv Wadea na abortus u junu 2022. godine, zabrana je stupila na snagu. Gruzija je postala jedno od prvih mjesta koje je zatvorilo vrata za gotovo sve abortuse, a ubrzo su uslijedile i mnoge druge države pod upravom GOP-a. Zakon - sa distopijskim naslovom Živa dojenčad i Zakon o jednakosti pravednosti, ili "Zakon o životu" - ima nejasan izuzetak za zaštitu života majke. Međutim, većina izuzetaka u ovim zakonima, izvještava Institut Guttmacher, istraživačka organizacija koja podržava reproduktivna prava, “smišljena je tako da bude neizvodljiva, sadrži nejasan i kontradiktoran jezik i nameće glomazne zahtjeve”.

Kada je zabrana Gruzije stupila na snagu, Thurmanova trudnoća je tek prošlo šest sedmica. Kako prenosi ProPublica, Thurman je zakazala dilataciju i kiretažu u Sjevernoj Karolini, što je i dalje dozvoljavalo abortus. Ali kada je saobraćaj odložio njeno putovanje, klinika - "preplavljena ženama iz drugih država u kojima su zabrane stupile na snagu" - nije mogla zadržati termin za termin. Zaposlenik klinike dao joj je legalno nabavljene pilule za abortus da koristi umjesto toga. („Njena trudnoća je bila u granicama standarda njege za taj tretman“, prenosi ProPublica.)

Amber Thurman i njen sin se maze

Majka malog sina, Thurman se nadala da će pohađati školu za medicinske sestre.preko Facebooka

Nažalost, po povratku kući, Thurman je pretrpjela vrlo neobičnu komplikaciju, sa pojačanim bolom i obilnim krvarenjem. Klinika u Sjevernoj Karolini bi obavila D&C kao besplatno praćenje, ali je bila predaleko. Umjesto toga, Thurman je otišao u obližnju bolnicu. Pozivajući se na medicinsku dokumentaciju, ProPublica kaže da su "liječnici primijetili neprijatan miris tokom pregleda karlice, a ultrazvuk je pokazao moguće tkivo u njenoj materici".

Obično bi se ovi znaci sepse riješili D&C-om za uklanjanje fetalnog tkiva. Ali Zakon o LIFE-u zabranjuje “davanje bilo kakvog instrumenta... u svrhu prekida trudnoće”. Zbog toga je izvođenje ove uobičajene i bezbedne procedure za lekare moglo biti krivično delo. Osoblje bolnice odgodilo je proceduru skoro jedan dan, jer se Thurmanovo stanje pogoršalo. Konačno, nekoliko sati nakon što su joj organi počeli otkazivati, odvedena je na operaciju - tokom koje je umrla. Njena majka

prisjetila se njenih posljednjih riječi: "Obećaj mi da ćeš se brinuti za mog sina."

German Daily News - All Rights Reserved ©