WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
10-Jun-2024
Početna USA

Blinken na diplomatskoj turneji kako bi osigurao prekid vatre u Gazi

AUTOR:M.J.
Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken posjetiće Egipat i Izrael 10. juna u nadi da će postići prekid vatre koji je predsjednik Džozef Bajden predložio u maju.

Bajden je 31. maja pozvao Hamas, organizaciju koja je u SAD i EU proglašena terorističkom, da pristanu na novu ponudu Izraela o oslobađanju talaca u zamjenu za prekid vatre u Gazi, rekavši da je to najbolji način da se počne gasiti smrtonosni sukob, piše Radio Slobodna Evropa.

Kako piše Rojters, uoči Blinkenovog dolaska, obje strane i dalje drže čvrste pozicije zbog kojih su propali svi prethodni pokušaji da se okončaju borbe, a Izrael je nastavio s napadima u centralnoj i južnoj Gazi.

Izraleski premijer Benjamin Netanjahu kaže da je ta država posvećena potpunoj pobjedi.

"Šta je glavna tačka sporenja? To je Hamasov zahtjev da se obvežemo na zaustavljanje rata bez postizanja naših ciljeva eliminacije Hamasa. Nisam spreman to da učinim. To je jasno", poručio je Netanjahu.

Organizacija Hamas je sa druge strane rekla da Vašington mora da pristisne svog saveznika Izrael da prekine borbe.

"Pozivamo američku administraciju da izvrši pritisak na okupaciju kako bi se zaustavio rat u Gazi, a pokret Hamas je spreman da se pozitivno odnosi prema svakoj inicijativi koja osigurava kraj rata", rekao je visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri za Reuters uoči Blinkenovog dolaska.

Rat je sada ušao u deveti mjesec, otkako su hamasovi militanti ubili 1.200 ljudi i uzeli oko 250 talaca, od kojih je oko 120 i dalje u zarobljeništvu, dok su 43 proglašena mrtvim.

Kao odgovor, Izrael je pokrenuo napad na Pojas Gaze u kojem je ubijeno više od 37.000 Palestinaca, prema informacijama tamošnjeg Ministarstva zdravlja pod kontrolom Hamasa.

Stanovnici grada Rafe, u kojem je Izrael prošlog mjeseca pokrenuo ofanzivu prkoseći molbama Bijele kuće, rekli su 10. juna da su tenkovi pokušavali da prodru dublje prema sjeveru u ranim jutarnjim satima.

Nakon mjeseci neuspjelih mirovnih napora, Bajden je 31. maja odabrao novi pristup sukobu, javno objavivši predlog o prekidu vatre, opisujući ga kao ponudu koju je Izrael već prihvatio.

Američki zvaničnici kažu da je predsjednik SAD-a namjerno otkrio taj plan bez da je prvo pitao Izraelce, kako bi povećao pritisak za dogovor.

Detalji predloga nisu javno objavljeni, ali ponuda koju su opisali američki zvaničnici slična je tekstovima objavljivanim od januara u prethodnim neuspješnim mirovnim naporima: primirje u nekoliko faza, s postupnim oslobađanjem izraelskih talaca, što bi u konačnom dovelo do kraja rata.

Ono što je drugačije ovog puta je da su izraelske snage sada upale na većinu teritorije Pojasa Gaze barem jednom, a Netanjahu je pod većim domaćim političkim pritiskom da postigne dogovor.

Borbe su takođe naglo eskalirale u sjevernom Izraelu duž libanske granice, povećavajući prijetnju rata između Izraela i libanske grupe Hezbolah, koja je daleko bolje naoružana od Hamasa.

Beni Granc (Benny Gantz) popularni centrista i bivši vojni komandant,napustio je izraelsku ratnu vladu9. juna zbog, kako je opisao, neuspjeha u izradi plana za kraj rata.

Zbog toga se Netanjahu više oslanja na koalicione partnere krajnje desnice koji kažu da će srušiti njegovu vladu ako pristane na bilo kakav dogovor o okončanju rata bez prethodnog uništenja Hamasa.

Kao i u svim prethodnim mirovnim pokušajima, Vašington je prvo osigurao izraelski pristanak na tekst, prije nego što je zatražio odobrenje od Hamasa preko egipatskih i katarskih posrednika.

Hamas kaže da je već pristao na posljednju izraelsku mirovnu ponudu ranije u maju, ali da je Netanjahuova vlada odustala. Izrael kaže da su militanti prethodno postavili neprihvatljive uslove.

German Daily News - All Rights Reserved ©