WORLD NEWS FOR MONTENEGRO DIASPORA
Choose language:
10-Jun-2024
Početna USA

Hovenier: SAD i Zapad nisu saglasni sa stavovima Deklaracije 'Svesrpskog sabora'

AUTOR:M.J.
Sjedinjene Američke Države (SAD) i zapadni partneri ne slažu s Deklaracijom koju su 8. juna u okviru "Svesrpskog sabora" usvojile vlade Srbije i bh. entiteta Republika Srpska, kazao je ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenier.

U Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koja ima 49 tačaka, između ostalog se pominje i Kosovo kao "neotuđivi dio Srbije", piše Radio Slobodna Evropa.

"Nisam imao priliku da čitam sve izvještaje vezane za 'Svesrpski sabor', ali razumijem da se koristi jezik koji kaže da je Kosovo sastavni dio Srbije. Razumijem da je to njihov stav, ali to nije stav bilo koga od nas, to nije stav SAD-a, naših partnera iz Kvinte ili bilo koga drugoga", rekao je Hovenier.

On je, na međunarodnoj konferenciji "Rugova i Zapad" koja se 10. juna održava u Prištini u čast 25. godišnjice oslobođenja Kosova, istakao da su SAD priznale Kosovo kao nezavisnu državu i da će s ponosom stajati iza tog stava.

Sabor, kako se navodi u Deklaraciji, podržava napore Srbije da očuva teritorijalnu cjelovitost i suverenitet, zagarantovane međunarodnim pravom, Rezolucijom 1244 i drugim rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

U dokumentu se, između ostalog, navodi da Srbi na Kosovu, kao i svi drugi građani koji su lojalni Srbiji, moraju da zaštite manastire, crkve, privatne posjede, groblja i druge ugrožene objekte.

Potpisnici Deklaracije takođe su osudili, kako smatraju, nepodnošljive uslove života Srba na Kosovu koje su stvorile prištinske vlasti, ali bez navođenja konkretnih činjenica.

U drugoj tački deklaracije spominje se i potreba za stvaranjem Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu i nastavkom kosovsko-srpskog dijaloga u Briselu, kao jedinog održivog načina rješavanja problema.

Piše i da je Kosovo jedna od odrednica nacionalnog identiteta Srba, a insistira se na korišćenju naziva Kosovo i Metohija.

Prethodno najavljen kao "velika fešta" koja će okupiti 48 folklornih udruženja, "Svesrpski sabor" organizovan je u trenutku pojačane retorike vlasti o "ugroženosti srpskog naroda".

German Daily News - All Rights Reserved ©